Mads Doss

”Mads Doss han war en kon koltringsknæjt, han gek mæ foeren i hien, ···” Blichers vise om Mads Doss og Mett Køvlro er sikkert kendt af de fleste her i området, men det er nok ikke almindeligt bekendt, at personerne ikke er opdigtede.

Blicher har uden tvivl kendt Mads fra sin Thorningtid. Mett Kølvro var en pige fra Karup, men ud over, at Mads har boet en kort tid i Karup, har de to intet med hinanden at gøre. Mads er født Christensen i Høgild, Resen sogn. Forældrene var småfolk, og Mads har formentlig, som så mange andre, måttet vogte får under sin opvækst. I øvrigt kender vi intet til hans barndom og ungdom. Han blev gift med Ane Else Christensdatter fra Ørre ved Herning i nærheden af en gammel gravhøj, kaldet æ Doss (det er herfra, Mads har tilnavnet).

På deres gamle dage købte de et lille hus i Thorning. Og her døde Mads i 1854. Ane et par år senere. Langt ind i 1800 tallet strakte heden sig ind i Thorningområdet - det gav barske vilkår for småkårsfolk, og Mads tjente mangen god skilling ved kørselsarbejde i plantagerne. I Jørgen Nilsens bog ”Alhedens Kongeskov” findes der en fotokopi af en kvittering fra Mads Doss og 3 andre gårdmænd for 68 rigsbankdalere, som de har fået udbetalt for at køre skovfrø og planter fra Stendalsgård til skovanlæggene ved Feldborg.

Om melodien kan fortælles: I lang tid troede man, det var en folkemelodi. Det skyldes måske, at Blicher i sin fortælling ”Kjærlighed på Dagvognen”, hvor Peder Spillemand synger visen for sine medrejsende og oplyser, at melodien tilhører en gammel almuevise. Ved uddelingen af Blicherprisen 1983 deltog museumsleder Aksel Nielsen. Han traf her et oldebarn til den mand, en lærer ved Sir Skole i nærheden af Holstebro, Jens Kristian Vendt, der i 1862 komponerede den melodi, vi kender.

Nu var Aksel Nielsen jo ikke ”mundlam” - heldigvis - for det resulterede i, at originalmanuskriptet i dag findes på Blicheregnens Museum. Gravstedet findes let, lidt vest for Thorning Kirke. Ved den østre ende af kirken findes en mindeplade for en anden af Blichers kendte personer, kyrasser (= kavalerisoldat tilhørende det tunge, dvs. det pansrede, rytter ) Claus Vatrup, fra fortællingen Messingjens.

Du kan læse mere om Mads Doss her: http://www.wikisilkeborg.dk/index.php/Mads_Doss

Hør visen:

 

Teksten er taget fra
”Historiske Steder på Kjellerup egnen”
Af Viggo Bøegh Nielsen
1985